Varené mäsové výrobky

Výrobky tejto skupiny sú vyrábané z uvareného mäsa, najmä bravčových hláv, lalokov, kolien a vnútorností.

Podľa charakteru diela by sme túto skupinu mohli rozdeliť na tieto podskupiny:

  • Paštéty a mäsové nátierky
  • Tlačenky a aspikové výrobky
  • Jaternice a krvavnice
  • Mäsové peny

 

Výrobky tejto skupiny sú zároveň typickými predstaviteľmi zabíjačkových špecialít.

 

Pre ilustráciu uvádzame suroviny na výrobu ryžových jaterníc:
Na 100 kg výrobku potrebujeme:

Mäso z br.hláv a kolien - 50 kg

Br.kože – 4 kg

Br.pečeň -  4 kg

Br.pľúca, srdcia, jazyky - 12 kg

Br.obličky, črevné sadlo -  8 kg

Ryža varená – 25 kg

Kuchynská soľ, mleté čierne korenie, paprika pálivá, nové korenie, rasca drvená, majoránka, cesnak mletý, cibuľa, obal - hovädzie črevá.