Výrobky tejto skupiny sú vyrábané z uvareného mäsa, najmä bravčových hláv, lalokov, kolien a vnútorností.
Podľa charakteru diela by sme túto skupinu mohli rozdeliť na tieto podskupiny:
- Paštéty a mäsové nátierky
- Tlačenky a aspikové výrobky
- Jaternice a krvavnice
- Mäsové peny
Výrobky tejto skupiny sú zároveň typickými predstaviteľmi zabíjačkových špecialít.
Pre ilustráciu uvádzame suroviny na výrobu ryžových jaterníc:
Na 100 kg výrobku potrebujeme:
Mäso z br.hláv a kolien - 50 kg
Br.kože – 4 kg
Br.pečeň - 4 kg
Br.pľúca, srdcia, jazyky - 12 kg
Br.obličky, črevné sadlo - 8 kg
Ryža varená – 25 kg
Kuchynská soľ, mleté čierne korenie, paprika pálivá, nové korenie, rasca drvená, majoránka, cesnak mletý, cibuľa, obal - hovädzie črevá.