Plnenie mäsa do obalov

     V každej väčšej výrobni mäsových výrobkov je tento proces automatizovaný. Ručne sa plnia iba tlačenky alebo niektoré špeciálne mäsové výrobky, ako sú záviny a rolády. Dielo sa plní do obalov pomocou plničiek, zaužívané pomenovanie je narážka. Tieto môžu byť buď periodicky pracujúce -piestové alebo kontinuálne pracujúce (lamelové, závitové, zubové). Úlohou narážky je tlačiť dielo mäsového výrobku pod určitým, primeraným tlakom do obalu tak, aby nedošlo k jeho pretrhnutiu a zároveň aby nevznikali vzduchové bubliny a podliatiny pod povrchom obalu. Piestové nárážky sú k dielu najšetrnejšie a zachovávajú vzhľad mozaiky diela.

     Tvarovanie a formovanie mäsových výrobkov je najčastejšie dané tvarom a veľkosťou obalu.  Špecifický vzhľad niektorých mäsových výrobkov - hranatá šunka, tehlička pečeňového syra, hranatá Lovecká saláma - sa dosahuje použitím kovových foriem.

     Veľkosť, resp. dĺžka jednotlivých kusov párkov a klobás sa určuje tzv. pretáčaním alebo sponovaním (klipsovaním) čreva. Na spony je možné uvádzať napr. dátum výroby či najneskoršej spotreby výrobku. Pri výrobe jaterníc tradičným postupom sa používa tzv. špajlovanie.

     Salámy sa uzatvárajú kovovými sponami, na ktoré je možné uchycovať ešte šnúrky na vešanie jednotlivých kusov salám.