Skutočný príbeh mäsa - EkoFarma Turová

Skutočný príbeh mäsa - EkoFarma Turová

Tento príbeh sa začína v malebnej obci ležiacej v juhovýchodnej časti Kremnických vrchov. Reč je o Turovej, ktorá sa nachádza asi 8 km od Zvolena. Na priľahlých lúkach sa rozprestiera farma, ktorá sa hrdí titulom eko. Na 235 hektároch sa pasie ten najkvalitnejší hovädzí dobytok, ktorý nie je dopovaný antibiotikami. Mnohí chovatelia využívajú antibiotiká nie len pri ochoreniach, ale aj ako prevenciu proti nim, čím sa do tela človeka dostáva každoročne veľké množstvo rôznych liečiv, čo môže viesť až k odolnosti na baktérie.

Dobytku na EkoFarme Turová nie sú podávané ani rastové hormóny, ani geneticky upravené krmivá a ani kukuričná siláž, ktorú farmári hojne používajú v snahe čo najviac vykŕmiť svoje zvieratá. Napriek tomu majú zvieratá v tomto chove pestrú stravu, sú kŕmené trávou, senom a senážou bez pridaných pesticídov.

Chovatelia prísne sledujú aj pôvod svojho dobytka. Na Ekofarme v Turovej sa chová dobytok len z vlastného chovu, poprípade od iných chovateľov zo Slovenska, ktorí sa venujú ekologickému chovateľstvu. Preto ak hľadáte kvalitný domáci produkt, táto farma vám vie garantovať pôvod každého jedného kúska mäsa.

Chovom na pastvine sa ale ešte príbeh mäsa nekončí. Dospelé jedince putujú na porážku. Je všeobecne známe, že mäso z vystresovaného zvieraťa stráca na svojej kvalite. Úroveň stresu sa stanovuje pomocou pH stupnice najneskôr deň po porážke. Na EkoFarme prebieha bezstresová porážka dobytka, to znamená, že zvieratá sú pred porážkou umiestnené do čakacej ohrady, ktorá sa nachádza v blízkosti paše, čiže nie sú vystavené stresu z prepravy. Samotné omračovanie tak isto prebieha v exteriéri, čím sa zaručuje vysoká kvalita mäsa. Farmári tiež myslia aj na bezpečnosť svojich zákazníkov, preto posielajú vzorku mäsa z každého zvieraťa na laboratórne testy, aby vylúčili riziko infekcie E-coli alebo salmonely.

Aby mäso ostalo mäkké a šťavnaté, dochádza k jeho postupnému ochladzovaniu. Ak by totiž došlo k prudkému schladeniu, mäso by ostalo tuhé a stratilo svoju kvalitu. Následne mäso prechádza ďalším procesom, a to je suché zrenie. Mäso zrie na hákoch 7 dní, pričom stráca prebytočnú vodu. Tento proces sa výrazne podpisuje pod výslednú vysokú kvalitu mäsa.

Vyzreté mäso sa ďalej spracováva dvomi spôsobmi, buď sa priamo nareže alebo sa vákuovo balí. Tento proces sa nazýva aj mokré zrenie, ktoré prebieha až do momentu, kým zákazník mäso nespracuje. Trvanlivosť takto baleného mäsa je variabilná, ale zvyčajne farmári uvádzajú 28 dní.

Ak ste sa dočítali až sem, tak už poznáte skutočný príbeh mäsa z EkoFarmy Turová. Tento príbeh sa končí na vašom tanieri. Ak teda hľadáte kvalitné mäso zo slovenského chovu, ktoré neobsahuje antibiotiká, hormóny, cestársku soľ, lepok a ani konské mäso, voľba je jednoznačná. Objednávajte mäso cez masodomov.sk, ktorý je partnerom EkoFarmy Turová a dajte za týmto príbehom šťastnú bodku.