Huspenina - zdravý, chutný a lacný liek

Huspenina -  zdravý, chutný a lacný liek

Hoci si väčšinu jedál pripravených z bravčového mäsa spájame s niečím nezdravým, v prípade huspeniny  táto rovnica v žiadnom prípade neplatí. Práve naopak, huspenina je priam liek, a ešte k tomu v mimoriadne chutnom a voňavom balení. Najvýznamnejšou zložkou, ktorej huspenina vďačí za svoje liečivé účinky, je kolagén. Túto bielkovinu, nazývanú v kozmetickom priemysle aj bielkovinou mladosti, obsahujú najmä  väzivové tkanivá, ako sú kože, chrupavky, šľachy, kĺby. Ďalšou významnou bielkovinou prítomnou v huspenine je elastín, ktorý dodáva nevyhnutnú elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov (cievy, srdce, šľachy, koža).

Čo je to kolagén?  Kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina. Skladá sa približne z 20 druhov základných aminokyselín. Je základnou stavebnou hmotou podporných tkanív a hlavnou organickou zložkou podporného systému organizmu živočíchov - chrupaviek a kostí, kože, šliach a väzív. Tvorí 25 –  30 % všetkých proteínov v tele cicavcov a je zložkou medzibunkovej hmoty v podobe kolagénových vláken. Kolagénové vlákna často tvoria zväzky, ktoré merajú priemerne 0,5 – 15 μm. V súčasnosti poznáme najmenej 27 rozdielnych typov kolagénov, označujú sa I – XXVII.

Za čo všetko vďačíme kolagénu ? Kolagén je nevyhnutný predovšetkým vo vyvíjajúcom sa organizme, v detstve a dospievaní na tvorbu kostí, pretože vytvára sieť pre ukladanie vápnika. V dospelosti zase chráni kĺby pred artrózou, udržiava celý pohybový aparát v dobrej kondícii, je súčasťou kĺbových chrupaviek, šliach, väzivových tkanív, pokožky, kostí, zubov a stien krvných ciev. Kolagén teda ovplyvňuje stav chrupaviek a zubov, pružnosť šliach, pružnosť cievnych stien, pružnosť a elasticitu pokožky (bielkovina mladosti), pevnosť a pružnosť vlasov a nechtov, zmierňuje vznik celulitídy a napomáha hojeniu rán. Dôležité však je dodávať ho telu pravidelne v rámci prevencie.

Ak ste práve podali väčší športový výkon a nebolia vás nohy, vďačíte za to dobrému stavu chrupaviek. Ak sú v poriadku, pevné, hladké a elastické, medzi kĺbmi vzniká minimálne trenie (ešte menšie trenie ako pri kĺzaní dvoch kociek ľadu po sebe). Stačí však malé naštrbenie a proces záhuby sa odštartuje. Chrupavka sa totiž začne meniť na akýsi šmirgeľ, devastujúci nielen seba, ale neskôr aj kĺb a svoje okolie. Aby k tomu nedošlo, potrebuje vaše telo práve dostatok kolagénu.

Je huspenina naozaj iba zdravá? Určite sa nájdu skeptici, ktorí budú tvrdiť, že konzumáciou huspeniny síce získame kolagén, ale za cenu zvýšeného príjmu tuku a s tým spojeného cholesterolu. Tu si dovolíme oponovať. Prebytočný tuk  sa usadzuje na povrchu huspeniny a je ho tak možné ľahko odstrániť. V samotnom  čistom aspiku sa tuk nenachádza vôbec. Starostlivým odstránením tuku zo samotného mäsa (najmä koží) ešte pred varením sa navyše dá obsah tuku významne obmedziť. K zdraviu prospešným účinkom huspeniny možno pripísať aj jej samotnú konzumáciu, nakoľko sa ako príloha  používa najmä cibuľa, chren, kvasené uhorky či kvasená kapusta, čo sú všetko zdroje vitamínov a vitálnych enzýmov.

Ako si pripraviť huspeninu? Čo sa týka receptu, napísať jeden, všeobecne platný a celoslovensky uznávaný (tobôž celosvetovo), by bola úloha azda ťažšia ako uzmieriť strany vojnového konfliktu na blízkom východe. Veď iba pri zadaní slovného spojenia „recept huspenina“ nájde najznámejší internetový vyhľadávač 15800 (!) odkazov. V receptoch sa to hemží rôznymi druhmi korenín, byliniek, všakovakými zeleninami, vajíčkami, hubami a podobne. Bez čoho sa ale žiaden recept na huspeninu nezaobíde, sú základné suroviny, a síce bravčové kolená, bravčové nožičky a bravčové kože. Takže bez akéhokoľvek nároku na tú pravú alebo najlepšiu huspeninu uvádzame recept na tú našu, mäsiarsku klasiku. Nech sa páči:

Recept na mäsiarskú huspeninu

K tomu pripájame už iba pár tipov:

  • Huspeninu nemiešame, ani do nej zbytočne nevŕtame, iba dávame pozor, aby nevykypela. Musí sa variť pomaličky, nesmie prudko vrieť, aby bola pekná žltá a číra.
  • Huspeninu môžete pripraviť i do formy na srnčí chrbát alebo bábovku. V čase Veľkej noci môžete do huspeniny pridať vajíčko uvarené natvrdo alebo hrášok či kapiu. Vyklopená „huspeninová“ torta tak bude žiariť farbami.
  •  S výrobou huspeniny si počkajte na chladnejšie počasie. Na stuhnutie huspeniny potrebujete  chladné miesto s teplotou pod 15°C. Chladnutie neurýchľujte vkladaním do mrazničky. Pripravte si dostatok vhodných nádob, ideálne plytké a široké.
  • Huspeninu môžete aj zasterilizovať do fliaš a predĺžiť tak jej trvanlivosť.

 Na margo receptu dovoľte  ešte jednu poznámku. Huspenina z morčacích, kuracích pŕs s brokolicou alebo batátom  je asi taká huspenina, ako je čivava pastiersky pes. Vážené dámy a páni,  ktorí máte problém s bravčovinou, ale chýba Vám kolagén, pre vás bude schodnejšia cesta k nemu cez návštevu lekárne.

A čo cena ? Pri domácej výrobe huspeniny, kedy si za prácu pochopiteľne neúčtujeme nič, nám vyšla výsledná cena jedného litra kvalitnej, poctivej huspeniny na približne 1 až 1,50  eur. Avšak pozor! Ak by ste si mysleli, že huspenina je jedlo chudobných, mýlili by ste sa. Huspenina sa objavovala už na kráľovských či cárskych stoloch a dnes ju nájdete v ponuke tých najluxusnejších reštaurácií, alebo ako spestruje ponuku niektorého rautu pre V.I.P. spoločnosť.

Podčiarknuté, zrátané: Huspenina, studené, studenina,  studenô, rôsol , sulc, želatina, kočoňa alebo, ak chcete, aspik je ideálne jedlo pre chladné dni v čase medzi Vianocami a Veľkou nocou. Vhodne zapadá aj do pôstnejšieho povianočného obdobia a blahodarnými účinkami kolagénu priaznivo ovplyvňuje náš zdravotný stav a kondíciu. Jej príprava je pomerne jednoduchá, i keď trochu náročnejšia na čas. Samozrejme, ako so všetkým, ani s konzumáciou huspeniny to netreba preháňať. Rozumieme, prečo sa huspenina neobjavuje v reklamách ako liek na naše kĺby a prostriedok pre prevenciu rôznych ochorení, veď predaj drahých preparátov a doplnkov výživy je určite lepší biznis.