Objavte neobjavenú super potravinu

Objavte neobjavenú super potravinu

Najskôr Vás prekvapí rozmanitosťou možných úprav a potom zaskočí obsahom vitamínov a minerálov.

Vnútornosti všeobecne sú v našich končinách považované za akýsi podradný a menej hodnotný druh mäsa. Často sa nám spájajú skôr s krmivom pre domácich miláčikov ako s gurmánskym zážitkom. Ak však prekonáte tieto predsudky a odhodláte sa na prípravu vnútorností, objavíte svet nečakane pestrých chutí, výživných a zdravých surovín za prekvapivo nízke ceny. Kráľovnou spomedzi vnútorností je práve pečeň.

Už od materskej školy nás všetkých učili, že všetky vitamíny nájdeme v tom najhojnejšom počte v ovocí a zelenine. Aj keď je pravdou, že čerstvá zelenina i ovocie sú plné živín, ich obsah ani zďaleka nesiaha na množstvo živín, ktoré nájdeme v super potravine zo živočíšnej ríše – v pečeni.

Železo a minerály

Pečeň je bohatá na minerálne látky a obzvlášť na železo. Pečeň obsahuje najviac železa spomedzi všetkých bežných potravín a tento fakt spôsobuje zástancom zdravej výživy bolenie hlavy. Železo je totiž nevyhnutné pre produkciu hemoglobínu - proteínu, ktorý dopravuje kyslík do buniek v tele pomocou červených krviniek. Porcia varenej kuracej pečienky poskytuje asi 60 percent dennej hodnoty železa a rovnaké množstvo varenej hovädzej pečienky asi 30 percent. Preto je pečeň dobrou prevenciou proti anémii a prispieva k rýchlejšiemu zotaveniu organizmu pri strate krvi po úraze alebo chirurgickom zákroku. V pečeni prítomný zinok je zasa podstatný pre dobrú obranyschopnosť, takže by sa túto pochúťku mali naučiť jesť najmä starší a chorí ľudia, prípadne tí, ktorým nechutí jesť alebo v snahe schudnúť znížili denné dávky potravy. Aby sme sa vyhli problému chudokrvnosti, stačí si pečienku pripraviť raz týždenne. Hovädzia pečeň obsahuje takmer raz toľko železa ako špenát a vo výške jeho obsahu ju prekonávajú iba morské riasy a sezamové semienka.

Vitamíny B

Jedným z najcennejších účinkov konzumácie pečene je prístup k množstvu vitamínov skupiny B, a to v jednom zdroji potravy. Pečeň je výborným zdrojom vitamínov B, kyseliny listovej a hlavne vitamínu B12. Porcia hovädzej pečienky poskytuje 45 percent z denného príjmu kyseliny listovej a 800 percent vitamínu B12. Oba vitamíny majú vplyv na zníženie krvného homocysteínu, aminokyseliny, ktorá prispieva ku kardiovaskulárnym chorobám, keď je zvýšená.

Vitamín A a jeho toxicita

Jediný potenciálne škodlivý účinok konzumácie pečene je v dôsledku toxicity vitamínu A. Pečeň je až nadmieru bohatá na vitamín A. Porcia varenej hovädzej pečene poskytuje 444 percent denného príjmu tohto vitamínu. Jesť príliš veľa pečene teda môže zasahovať do vašej kostnej denzity a prispieť tak ku zlomeninám kvôli vysokému obsahu tohto vitamínu. Medzi iné účinky nadmiery vitamínu A patrí rozostrené videnie a ťažkosti so svalovou koordináciou.

Škodlivá pečeň?

Častým argumentom proti konzumácii pečene je jej obsah škodlivých látok, ktoré sa vraj v organizme ukladajú práve v pečeni. Aj keď je pravda, že úlohou pečene je neutralizovať toxíny (lieky, chemické prísady, jedy), v pečeni sa toxíny neuskladňujú. Látky, ktoré telo nedokáže eliminovať, sa ukladajú v tukových tkanivách a nervovom systéme. Na druhej strane je pečeň miestom, kde sa ukladajú dôležité a prospešné živiny (vitamíny A, D, E, K, B12, kyselina listová, meď či železo). Tieto živiny poskytujú telu nástroje na to, aby sa zbavilo škodlivých látok.

Akú pečienku?

Kvalita a obsah látok pečene priamo súvisí s vekom a spôsobom chovu zvieraťa, z ktorého pochádza. Námietka, že v pečeni sa ukladajú všetky škodliviny, je relevantná iba pri zvieratách s veľmi dlhým životným cyklom a intenzívnym spôsobom chovu (napr. krava, plemenný dobytok). Naopak, výborná pečienka je zo zvierat, ktoré žili prirodzeným spôsobom, napríklad z diviny, pasúceho sa dobytka či voľne chovanej hydiny. Bezpečná je pečeň zo všetkých zvierat s krátkym životným cyklom, ako sú ošípané (6 mesiacov), kurča (1,5 mesiaca), všetka vodná hydina (2 - 4 mes.), ale aj mladý výkrmový dobytok (do 12 mes.).

Nutričné hodnoty jednotlivých druhov pečene.

Pečeň (100g)

Nutričné hodnoty

bravčová

hovädzia

kuracia

Bielkoviny (g)

21

19

20

Sacharidy (g)

2

5

2

Cukry (g)

0

0

0

Tuky (g)

5

4

4

Nasýtené mastné kyseliny (g)

2

2

2

Transmastné kyseliny (g)

0

0

0

Mononenasýtené (g)

1

1

1

Polynenasýtené (g)

1

0,25

0,83

Cholesterol (mg)

308

310

497

Vláknina

0

0

0

Soľ

0

0

0

Voda (g)

70

71

72

Vápnik (mg)

8

13

14

PHE (mg)

1 059

960

1005

Energia

572 KJ

550 KJ

536 KJ

Obsah vitamínov a minerálnych látok

cholín, vitamín E, vitamín K, vitamín B5, vitamín B7, vitamín B1, vitamín A, kyselina listová, vitamín B2, vitamín B3, vitamín D, vitamín C, vitamín B6,vitamín B12, draslík, mangán, selén, fluór, kobalt, vápnik, železo, molybdén, sodík, meď, horčík, fosfor, jód, zinok, puríny