Exotické mäso: Pochúťka alebo horor na tanieri?

Exotické mäso: Pochúťka alebo horor na tanieri?

Hovädzie mäso, bravčové mäso alebo hydina sa u nás stali tradičnou klasikou, ktorá nesmie chýbať na tanieri každého správneho „mäsožrúta“. Veď kto z nás si už vie predstaviť nedeľný obed bez rezňa či poriadneho kuracieho stehna? Čo ale keby ste miesto toho dostali naservírovaný vyprážaný hmyz, hadie mäso či nebodaj mäso z kengury? V rôznych kultúrach sa tieto pochúťky pripravujú vo vychytených reštauráciách alebo dokonca priamo na ulici. Poďme sa teda pozrieť na ich exotické menu.

Hmyz

Na svete sa podarilo vedcom zatiaľ popísať vyše milióna rôznych druhov hmyzu, čo predstavuje takmer neobmedzenú dostupnosť surovín pre tento typ gastronómie. Skonzumovať sa dá takmer úplne všetko – od lariev až po dospelé jedince. Pre oblasť Thajska sú typické vyprážané kobylky so sójovou omáčkou a orieškami ako prílohou, červené mravce, ktoré sa podávajú taktiež vyprážané v sójovej omáčke, poprípade ich vajíčka, ktoré sa servírujú ako súčasť šalátu. Samozrejme nesmú chýbať rôzne larvy, ktoré sú veľkou delikatesou. Hmyz sa servíruje aj v iných oblastiach sveta. Pre Reunion sú typické osy v pikantnej omáčke, v Japonsku môžete nájsť na trhoch vyprážané sršne, v Kambodži Vás zas ponúknu vyprážanými tarantulami v cesnakovom oleji. Väčšina turistov, ktorá sa nechala zlákať na tento typ gastronómie, považuje za najdôležitejšie prekonať prvotný odpor a potom si môžete skutočne pochutiť – zhodujú sa na tom, že vyprážaný hmyz chutí ako chipsy alebo pražené oriešky. Treba podotknúť, že síce hmyz na tanieri môže vyzerať nechutne, ale je skvelým zdrojom bielkovín, ktoré naše telo potrebuje.

Hadie mäso

Táto pochúťka je obľúbená najmä v Číne, kde sa ročne skonzumuje až 400 ton týchto plazov. Hadie mäso má v Číne veľkú tradíciu, miestni ho považujú za zdroj mužskej sily. Hady sú servírované zvyčajne vyprážané, napichnuté na špajdli alebo voľne servírované na tanieri s rôznymi prílohami. Konzumenti tejto pochúťky prirovnávajú chuť hada ku kuraciemu mäsu, len jeho konzistencia je trochu gumenejšia.

Mäso z kengury

Keď sa povie slovo kengura, mnohí z vás si tento symbol okamžite prepoja s Austráliou. Pri premnožení týchto zvierat austrálska vláda povoľuje ich lov, a preto nie je nič netradičné nájsť tento typ mäsa na pultoch miestnych mäsiarstiev. Jeho chuť býva často prirovnávaná k divine. Toto mäso je ideálne pre vyznávačov zdravého stravovania, pretože vďaka každodennému „jumpingu“ má nižší podiel tuku ako bravčové, hovädzie a dokonca aj kuracie mäso. Naopak, má vysoký podiel bielkovín, čo ocenia všetci fitness nadšenci.

Pečené hlodavce

Pre našu kultúru sú hlodavce zastúpené potkanmi väčšinou znakom špiny, chorôb a spoločenského úpadku. V Číne, Indii, Thajsku a Indonézii predstavujú ale súčasť lokálnej kuchyne. Odvážlivci, ktorí tento pokrm vyskúšali, prirovnali chuť pečených potkanov k bravčovému mäsu, ale s jemnejšou konzistenciou. Často sa na dochutenie zvykne používať chili a zázvor. V Peru je zas obľúbeným hlodavcom na tanieri morča, zvykne sa podávať v celku aj s hlavou a podľa gurmánov má chuť podobnú králičiemu mäsu.

Sannakji – živé chobotničky

To najlepšie sme si nechali na záver. Sannakji je pokrm tvorený zo živých chobotničiek, ktorý si môžete vychutnať v Južnej Kórei. Príprava pokrmu nie je nejako zvlášť náročná, väčšinou sa chobotnička stočí okolo špajdle a servíruje sa spolu so sezamovým olejom. Poviete si, že predsa mám rád sushi, zvládnem aj nejakú chobotnicu. Pri ich konzumácii však treba byť veľmi opatrný, živé chobotničky sa vám môžu prísavkami na chápadlách zaseknúť v krku a zadusiť vás. Ročne takto príde o život približne 6 ľudí. Jedinou radou pri konzumácii týchto potvor je dôkladne sústo pohrýzť. Ak sa niekedy odhodláte vyskúšať túto kulinársku špecialitu, prekvapí vás jemná chuť a trochu tuhšia konzistencia.

Tak čo, láka Vás vyskúšať niektorý z týchto pokrmov, alebo ostanete radšej verní tradičnej slovenskej kuchyni? Ak sa rozhodnete pre druhú možnosť, neváhajte nakúpiť z pohodlia domova cez masodomov.sk najkvalitnejšie mäso dostupné pre každého.

Spracoval: Ing. Boris Halaj