Dovolenková exotika: Mäso len pre odvážnych?

Dovolenková exotika: Mäso len pre odvážnych?

V minulom blogu sme Vám predstavili zaujímavé „pochúťky“ z exotiky: vyprážaný hmyz, hadie mäso, mäso z kengury, pečené hlodavce a sannakji. Zvieracia ríša je naozaj rozmanitá a ľudia posúvajú hranice toho, čo sa dá skonzumovať, neustále dopredu. Ak ste sa aj Vy rozhodli vycestovať do zahraničia, možno budete chcieť niektoré z týchto jedál odskúšať. Čo všetko Vás teda čaká? Pohodlne sa usaďte, predstavujeme Vám ďalších päť lahôdok z exotickej kuchyne.

Fugu

Mnohí z Vás už o tomto pokrme určite počuli. Fugu je ryba z čeľade štvorzubcovitých. Jej konzumácia je extrémne nebezpečná, pretože obsahuje jed zvaný tetrodotoxín, ktorým usmrcuje svojich predátorov. Tento jed je toxickejší ako kyanid a uvádza sa, že jedna ryba dokáže usmrtiť až 30 ľudí, pričom jeho účinok nie je vôbec príjemný. Jed spôsobuje ochrnutie svalstva a následne udusenie obete. Tento fakt však neodrádza nadšencov z Japonska, ktorí tento pokrm pravidelne konzumujú. Ak by ste chceli túto pochúťku vyskúšať, nemusíte sa báť. Japonské úrady si dostatočne uvedomujú nebezpečnosť tejto ryby, a tak ju smú ponúkať len reštaurácie so špeciálnou licenciou. Vyškolený kuchár opatrne odstráni z ryby pečeň, vaječníky a kožu, pretože to sú jej najjedovatejšie časti. Fugu je možné servírovať rôznymi spôsobmi, jej chuť je často prirovnávaná ku kuraťu. Ak sa teda rozhodnete túto japonskú špecialitu ochutnať, počítajte ale s tým, že si budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka, jej cena v reštaurácii sa pohybuje približne od 100 € za pokrm. Japonské úrady tiež varujú turistov, aby nekupovali rybu na čiernom trhu, nesprávna príprava si totižto ročne vyžiada niekoľko životov.

Kobrie srdce

Ak niekedy navštívite Vietnam, môžete sa stretnúť aj s týmto netradičným pokrmom. V Hanoji existuje niekoľko hadích fariem, kde Vám túto pochúťku pripravia. Treba však podotknúť, že na toto jedlo musíte mať naozaj silný žalúdok. Živú kobru totižto rozrežú priamo pred Vami a dajú Vám čerstvé a surové srdce. Častokrát ho môžete zapiť aj teplou haďou krvou. Vo Vietname má tento pokrm bohatú tradíciu, miestni veria, že podporuje mužskú potenciu. Nemusíte sa však báť otravy jedom, žalúdok si s ním vie poradiť.

Surstrőmming

Táto švédska národná pochúťka je skutočne špecifickým gurmánskym zážitkom, ktorá nemusí byť každému po chuti. Príprava tohto pokrmu je skutočne jednouchá, sleď sa vloží do plechovky a následne prebehne proces fermentácie, čiže kvasenia. Ak by ste si chceli takúto plechovku doviesť domov ako suvenír, dobre si prečítajte podmienky Vášho leteckého prepravcu. V plechovke sa totižto pri kvasení hromadia plyny a hrozí riziko jej výbuchu, a z toho dôvodu ju mnohé letecké spoločnosti odmietajú prepravovať na svojich palubách. A čo môžete očakávať pri ich konzumácii? Obrovský smrad po otvorení plechovky. Mnohí jedáci popisujú tento zápach ako niečo tak intenzívne, s čím sa ešte v živote nestretli. Ak však prekonáte počiatočný odpor, chuť tohto pokrmu je vraj príjemná.

Netopierie mäso

Tento pokrm môžete nájsť na trhoch v Číne, Vietname, Indonézii alebo Thajsku. Netopierie mäso si môžete dopriať dusené, vyprážané, na kari alebo v polievke, keďže existuje veľké množstvo spôsobov, ako ho pripraviť. Pri konzumácii tohto mäsa je potrebné byť ale opatrný, netopiere môžu totižto prenášať rôzne ochorenia. Dokonca sa predpokladá, že počiatok súčasnej pandémie koronavírusu COVID-19 majú na svedomí práve tieto cicavce, avšak presný spôsob prenosu na človeka je naďalej skúmaný.

Hákarl

Z Ázie sa tentokrát presunieme do Európy. Pod týmto názvom sa skrýva exotická pochúťka z Islandu. Konkrétne je tento pokrm pripravovaný zo žraločieho mäsa, ktoré si však vyžaduje špeciálnu prípravu. Surové mäso totižto obsahuje vysoké množstvo amoniaku, ktorý je pre ľudský organizmus škodlivý. V minulosti sa mäso zahrabávalo do piesku a prikrylo sa ťažkými kameňmi, aby z neho jedovatá tekutina vytiekla. V súčasnosti sa používajú špeciálne upravené kontajnery, v ktorých mäso fermentuje šesť týždňov a ďalších niekoľko týždňov sa suší. Jeho konzumácia si tiež vyžaduje silný žalúdok, pokrm síce chutí ako syr, ale sprevádza ho silný zápach močoviny.

Predstavili sme Vám ďalších päť exotických pokrmov z rôznych kútov sveta, ktoré môžu byť pre Vás inšpiráciou počas Vašich dovoleniek. Naberiete odvahu a vyskúšate niektorý z nich? Dajte nám potom vedieť, ako to dopadlo. Prajeme Vám veľa pekných zážitkov pri objavovaní exotickej gastronómie.