Bio mäso – kvalita alebo len premyslený marketingový ťah?

Bio mäso – kvalita alebo len premyslený marketingový ťah?

V súčasnej dobe sa prívlastky ako bio a eko tešia neskutočnej obľube. V mnohých obchodoch ste sa mohli stretnúť s označením bio mäso, bio zelenina, bio obilniny či so sumárnym názvom bio potraviny. Do popredia sa v posledných rokoch dostáva hlavne bio mäso, ktorého výrobcovia tvrdia, že je neporovnateľne lepšie ako mäso z veľkochovov. Je tomu ale skutočne tak? Kedy môžeme mäso považovať za bio? Čo všetko musí takýto chovateľ splniť, aby bolo mäso bio? Ak vás táto téma zaujíma, odpovede na vaše otázky nájdete v tomto článku.

Ako farma získa označenie bio?

Mohlo by sa zdať, že nazvať niečo bio nie je nejaký veľký problém, však papier znesie. Aby však farmári mohli používať toto označenie, musia si na Slovensku prejsť pomerne dlhým náročným legislatívnym procesom. Na začiatku tohto procesu je potrebné pripraviť si pôdu, na ktorej sa bude dobytok pásť. Túto pôdu je potrebné zbaviť toxických látok, ako sú priemyselné hnojivá, ťažké kovy, ktoré sú v ekologickom chove nežiadúce. Tento proces môže trvať až dva roky, pričom počas neho si farma ešte nemôže dať prívlastok bio, ale označuje sa ako „konverzná“ [1]. Počas tohto obdobia sa robia pravidelné odbery vzoriek pôdy, ktoré zastrešuje certifikovaný inšpekčný úrad. Ten môže konverzné obdobie predĺžiť, ak výsledky rozboru pôdy nie sú v poriadku, poprípade môže niektoré pasienky z označenia bio vyňať, ak sú príliš znečistené [2]. Ak sú výsledky pôdy v poriadku, farmár stále nemá vyhraté. Zvieratá musia tiež spĺňať normy stanovené pre takéto označenie. Musia byť kŕmené certifikovanými bio krmivami, poprípade sa pásť na pasienkoch, ktoré už prešli konverziou. Až po splnení týchto podmienok inšpektori udelia farme prívlastok bio, pričom neustále sledujú, či daná farma tieto podmienky spĺňa aj naďalej.

Ako sa odlišuje bio farma od klasického veľkochovu?

Bio farmári sa zaväzujú k tomu, že nebudú používať látky ako sú: priemyselné hnojivá, antibiotiká, rastové hormóny a ďalšie neekologické prípravky. Dobytok je kŕmený certifikovanými bio krmivami alebo sa pasie len na takých pasienkoch, ktoré už získali certifikát, zároveň nesmie byť kŕmený GMO plodinami. V produktoch sa nesmú nachádzať umelé farbivá a konzervanty. Farmári samozrejme môžu hnojiť, ale len kompostom alebo maštaľným hnojom. Ak zviera ochorie a je nutné mu podať antibiotiká, je automaticky odčlenené od stáda a prechádza opäť konverziou [2]. Klasický veľkochov takto prísne podmienky spĺňať nemusí, čo často vedie k tomu, že mäso z jeho produkcie obsahuje veľké množstvo chemických látok, ktoré nepriaznivo vplývajú na ľudský organizmus.

Je mäso z bio farmy lepšie ako z klasického veľkochovu?

Určite áno, a to hneď z dvoch dôvodov. Prvým z nich je neporovnateľne lepšia chuť ako pri mäse vyprodukovanom klasickým veľkochovom. Druhý dôvod spočíva v tom, že bio mäso je zdravšie, keďže neobsahuje antibiotiká, rastové hormóny a ani chemické látky pochádzajúce z priemyselných hnojív, ktoré majú negatívny vplyv na ľudský organizmus. Bio mäso obsahuje až o 50 % viac vitamínov a minerálnych látok ako mäso z veľkochovov [3]. Konzumáciou bio mäsa navyše pomáhate chrániť životné prostredie, pretože bio farma je ekologicky šetrnejšia ako klasický veľkochov.

Ako rozoznať bio mäso od mäsa, ktoré bio nie je?

V tomto smere existuje prísna legislatíva, ktorú musí výrobok spĺňať, aby nedošlo k jeho zámene. Výrobok musí byť označený logom slovenského alebo európskeho ekopoľnohospodárstva, pričom obal tiež musí obsahovať kód certifikačného orgánu, ktorý mu titul bio udelil [4].

Aká je cena bio mäsa?

V tomto bode je potrebné podotknúť, že cena bio mäsa je vyššia ako cena mäsa z neekologického veľkochovu. Je to spôsobené najmä tým, že farmári často musia investovať do certifikovaných bio krmív, čo zvyšuje náklady na chov dobytka. Bio farmy sú tiež menšie a odchovajú menej dobytka, keďže väčšina z nich preferuje voľný výbeh a pastvu, pri ktorom nie je možné konkurovať veľkochovu v počte kusov zvierat, navyše bio farmy nemôžu rast dobytka urýchliť pomocou rastových hormónov. Na druhej strane, za vyššiu cenu si kupujete nesporne chuťovo aj zdravotne kvalitnejší výrobok, do ktorého sa naozaj oplatí investovať.

Kde kúpim bio mäso?

Trend bio mäsa je už v dnešnej dobe dostatočne rozšírený a takýto produkt nájdete aj vo väčšom supermarkete či potravinách. Ak chcete poradiť, jedným zo špičkových výrobcov bio mäsa na Slovensku je spoločnosť BioMeat, ktorá predáva kvalitné produkty priamo zo srdca myjavských kopaníc. BioMeat vás ochotne obslúži buď v kamennom obchode, alebo si mäso môžete objednať cez e-shop a dovezie vám ho rovno ku vám domov. Pomer ceny a kvality mäsa vás príjemne prekvapí.

Ak ste sa dočítali až sem, tak už určite viete, že označenie bio sa nerozdáva len tak na počkanie a ani kvôli účinnejšiemu marketingu. Farmári musia prejsť náročnými podmienkami, ktoré sleduje certifikovaný inšpekčný úrad, pričom hospodárenie v takomto režime nie je vôbec jednoduché. Na druhej strane, ich námaha sa premieta do chutnejšieho a zdravšieho mäsa, ktoré by vám určite na vašom tanieri nemalo chýbať. Nie nadarmo sa hovorí, že sme to, čo jeme, keď investujeme do kvalitného mäsa, investujeme tým aj do nás a nášho zdravia.

 

Zdroje:

[1] Farma Turová: <http://www.farmaturova.sk/pribeh-nasho-masa>

[2] AgroServer.sk:  <http://www.agroserver.sk/news/biofarma-sa-nezrodi-zo-dna-na-den>

[3] Biomäso.sk:  <https://www.biomaso.sk/preco-je-bio-lepsie>

[4] PlníElánu.sk: <https://plnielanu.zoznam.sk/co-znamena-ze-su-potraviny-bio-alebo-eko-musia-splnat-tieto-kriteria>