15 úsmevných faktov o mäse

15 úsmevných faktov o mäse

Keď sa povie mäso alebo mäsový výrobok, iba málokomu tieto slová vyvolajú úsmev na tvári. A predsa. Aj s mäsom sa spájajú vtipné fakty, historky či nečakané súvislosti. Tie najzaujímavejšie sme pre vás zozbierali.

1. Vedeli ste, že v manuáloch pre vyjednávačov s teroristami existuje stratégia vyjednávania o rukojemníkoch s názvom Bringing Home the Bacon (nosenie slaniny domov)? Vyjednávači opekajú slaninu neďaleko rukojemníkov, aby mohli cítiť jej vôňu, ktorá u nich vzbudzuje pocit hladu. Vďaka tomu sú potom ochotnejší vyjednávať.

2. Johna Younga, pilota amerického raketoplánu Gemini 3, museli po absolvovaní letu pokarhať, pretože si na palubu vesmírnej rakety prepašoval sendvič s hovädzím mäsom.

3. Dve najdlhšie žijúce mačky na svete sa dožili 38 a 34 rokov. Obidve patrili jednému majiteľovi a obidve boli kŕmené výhradne slaninou, vajcami, brokolicou a kávou.

4. Ernest Hemingway bol nielen výborný spisovateľ, ale aj fantastický kuchár. Bol známy svojimi na panvici pečenými hamburgermi a pstruhmi obaľovanými v slanine.

5. Najväčší a zároveň najťažší komerčne predávaný steak ponúka reštaurácia The Kestrel Inn v meste Hatton vo Veľkej Británii. Ide o rumpsteak, ktorý váži 200 uncí, čo je približne 5,66 kg.

6. Najdlhší odkrojený plátok mäsa meral rovných 30 metrov a 11 centimetrov. Odkrojiť ho sa podarilo Španielovi Franciscovi Alonsovi na Deň Guinnessových rekordov 15. novembra 2012 v španielskom meste Puerto de la Cruz.

7. Najväčšia varená šunka na svete vážila 82,95 kg. Podarilo sa ju vyrobiť spoločnosti Fratelli Beretta z Talianskej Vicenzi dňa 18. septembra 2010.

8. Vedeli ste, že konzumáciu vianočnej šunky, pôvodne pohanskú tradíciu, schválila katolícka cirkev ako test pravdivého obrátenia židov z judaizmu na kresťanstvo?

9. Najdlhšiu klobásu na svete vyrobili 1. decembra 2014 v rumunskom meste Ploiesti. Merala neuveriteľných 62,75 km.

10. Svojím výborným čuchom sú známe psy, ľadové medvede či žraloky, ale vedeli ste, že krava dokáže ucítiť vôňu na vzdialenosť až 9,5 km?

11. Najdrahším druhom mäsa je hovädzie mäso japonského plemena Wagyu. Mäso tohto plemena je extrémne prerastené vnútrosvalovým tukom. Priemerná cena sa bežne pohybuje okolo 200 – 300 EUR/kg, ale pri výnimočných kúskoch sa cena môže vyšplhať až k 1000 EUR za kilogram.

12. Titul najťažšieho býka na svete drží Fetard, býk plemena Rouge des Pres. Na parížskej poľnohospodárskej výstave v roku 2016 mu navážili hmotnosť 1950 kg.

13. Najdrahší steak na svete ponúka parížske mäsiarstvo Polmard Eleveur Boucher. Ich steaky sú špecifické tým, že sú vyzrievané metódou tzv. hybernácie. Zatiaľ čo hovädzie mäso pri suchom spôsobe zrenia dozrieva niekoľko týždňov, metóda „zimného spánku“ zmrazuje a konzervuje hovädzie mäso až na 15 rokov. Autori tejto metódy uvádzajú, že mäso si zachováva chuť, textúru a kvalitu hovädzieho mäsa lepšie ako pri suchom zrení. Rodina Polmardových chová na farme vo francúzskom Saint-Michiel vlastný dobytok plemena Blonded’ Aquitaine. Ihneď po jeho zabití a rozporciovaní sa do mäsa vháňa vysokou rýchlosťou (až 60 km/hod) ľadový vzduch s teplotou mínus 40˚ C. Výsledok stojí neskutočných 3 200 dolárov za kus steaku s hmotnosťou necelého kilogramu.

14. Najväčším plemenom ošípaných je plemeno Poland China. Vyznačuje sa tmavým sfarbením s bielym plochami na hlave, chvoste a nohách. Stavba tela je mohutná, ťažkopádna s veľkými ušami a krátkymi nohami. Prasnice tohto plemena dosahujú hmotnosť okolo 250 kg a kance až 300 kg. Najťažší známy jedinec tohto plemena a zároveň rekordér v hmotnosti ošípaných sa volal Big Bill, žil v Tennessee v roku 1933 a vážil neuveriteľných 1158 kg pri dĺžke tela okolo 2,75 metra.

15. Slanina bola prvým jedlom, ktoré človek jedol na Mesiaci. Neil Armstrong a Buzz Aldrin si 20. júla 1969 pochutnali na vesmírnej slanine. Bola to síce iba sušená a mrazená slanina v tvare kociek, ale toto prvenstvo už slanine nikto nevezme.