10 dôvodov, prečo je slovenské mäso od mäsiara iné, lepšie ako to zo supermarketu

10 dôvodov, prečo je slovenské mäso od mäsiara iné, lepšie ako to zo supermarketu

Absolútna väčšina u nás predaného mäsa sa k spotrebiteľovi dostáva cez  pokladničné pásy supermarketov. Ľudia síce často v rôznych anketách a dotazníkoch uvádzajú, že uprednostňujú lokálne špecializované predajne mäsa, ale,  bohužiaľ, sú tieto tvrdenia iba v proklamatívnej rovine. Pre nákup v supermarkete sa nakoniec rozhodujú pre úsporu času, pohodlnosť a často aj pre nízku cenu. Mnohí zo spotrebiteľov tušia, že mäso zo supermarketu nie je celkom to isté ako mäso od mäsiara, ale nevedia presne pomenovať tie hlavné rozdiely. Najväčší internetový predajca mäsa, portál www.masodomov.sk preto zostavil 10 dôvodov, prečo je mäso od mäsiara lepšie ako to zo supermarketu.

1.       Pôvod mäsa

Ten by mal byť hlavne známy. Avšak ani tá najdokonalejšia etiketa, ktorá uvádza (keď to odľahčíme) pomaly aj rodné číslo zvieraťa a značku auta, ktoré ho previezlo, nikdy nemôže nahradiť  Váš dobrý pocit, ak viete, že mäso u vášho mäsiara pochádza z neďalekého bitúnku, ktorý ho nakupuje na miestnej farme. Celkom o niečom inom je mäso s rodným listom v Španielsku, Dánsku, Nemecku či dokonca v Argentíne a Brazílii. To, prečo nie je celkom jedno, v ktorom kúte Európy či sveta sa zviera narodilo, si povieme v ďalších bodoch, ale v zásade platí, že z čím kratšej vzdialenosti zviera resp. mäso pochádza, tým lepšie.

2.       Vlastnosti a kvalita mäsa

Keďže mäso musí precestovať často až tisíce kilometrov, je potrebné mu predĺžiť záruku a uchovať jeho vlastnosti,  aspoň na vzhľad.Najpoužívanejšie je balenie do ochrannej atmosféry.Ochranná atmosféra je tvorená zmesou plynov. Ide o  kyslík, ktorému mäso vďačí za jasnočervenú farbu, oxid uhličitý – zabraňuje rastu baktérií, oxid uhoľnatý, ktorý v kombinácii s myoglobínom spôsobuje výraznejšiu  farbu mäsa. Mäso je tak krásne, akoby čerstvé, hoci má  bežne 14 aj 21 dní od porážky. To všetko však iba do chvíle, kým sa mäso nevybalí a nestretne s prirodzeným prostredím. Takéto mäso má významne pozmenené niektoré svoje prirodzené vlastnosti a stráca schopnosť údržnosti vody a stáva sa vodnatejším, náchylnejším na osychanie a kazenie, rýchlo sa mení aj jeho farba. Pri vysoko intenzívnych chovoch, ktoré poznáme zo zahraničia,je aj oveľa väčší výskyt tzv. porúch mäsa, ako je PSE a DFD  mäso. Tieto poruchy majú priamy súvis s kvalitou a kuchynským upotrebením mäsa.

3.       Opracovanie mäsa

Možno ste to zažili už aj Vy. Super akciová cena na bravčové plece alebo hovädzie gulášové mäso, spokojnosť s nákupom pokazí až pohľad na rozbalené „franforce“ mäsa na krájacej doske. Kým z mäsa vyčarujete požadovaný tvar,  treba ho  ešte upraviť. A tak krájate, orezávate, čistíte, zarovnávate. To, čo vám po takejto mäsiarskej práci  ostalo mimo dosky, skončí v lepšom prípade v mletom mäse, ale častejšie v miske domáceho miláčika alebo v koši. A to sa už zamyslíte aj nad super akciovou cenou z hypermarketu. Väčšina dobrých mäsiarov mäso opracúva na tzv. kuchynskú úpravu, teda takú, ktorá viac-menej môže ísť rovno do hrnca.

4.       Úpravy mäsa

Dobrý mäsiar si rozrába mäso z bravčových alebo hovädzích polovíc sám, priamo vo svojej prevádzke. Tento fakt zabezpečuje nielen absolútnu čerstvosť mäsa, ale ponúka mäsiarovi možnosti upravovať mäso podľa požiadaviek a potrieb zákazníka. A tak môže ponúknuť karé s predĺženou kosťou, kolienko vykostiť, alebo odrezať veľké bavorské koleno, hovädzia roštenka môže ostať na kosti spolu so sviečkovou na prípravu T bone steakov, alebo rebierka na gril môžu byť hrubšie alebo naopak tenšie. Nič z tohto Vám v hypermarkete z nabalíčkovaného mäsa ani pri najlepšej vôli nepripravia.

5.       Služby

Ten, kto chodieva nakupovať do tradičných mäsiarstiev, to asi dobre pozná. Vo väčšine z nich Vám radi poskytnú služby typu: „Odložte mi na piatok pekné rebro do polievky, vedúci, nedal by sa zohnať z bitúnku bravčový žalúdok na tlačenku ? Objednám si celú polovicu –doviezli by ste mi ju domov? Mám veľkú oslavu, nenakrájali by ste mi mäso do guláša?“ a tak podobne. S najväčšou pravdepodobnosťou Vám v supermarkete nič z toho nezabezpečia.

6.       Zdravšie mäso

Prečo by som mal kupovať slovenské mäso, keď je drahšie ? Možno aj preto, že pri jeho výrobe bolo použitých priemerne 40 mg antibiotických látok na kilogram vyprodukovaného mäsa, zatiaľ čo v Nemecku na to spotrebovali viac ako 200mg. Možno aj preto, že zatiaľ čo slovenské prasiatko prežilo svoj život v maštali spolu s ďalšími 200, alebo 400 kamarátmi, jeho dánsky kolega sa delil o maštaľ s 3000 druhmi. Vedeli ste napríklad, že podľa noriem EU pripadá na jednu 100kg ošípanú podlahová plocha 0,65 m2?

7.       Bez škandálov

Možno jeden z najsilnejších argumentov pre nákup slovenského mäsa a pokiaľ možno v tradičnom mäsiarstve. Za celé desaťročia neprepukol žiaden potravinový škandál.A to napriek (alebo vďaka) tomu, že práve v tomto segmente je kontrola štátnych orgánov  permanentná a mimoriadne prísna.

8.       Životné prostredie

Nie je ničím výnimočným dočítať sa na etikete mäsa v supermarkete, že zviera sa narodilo, vychovalo, odporazilo, spracovalo a distribuovalo v 4 - 5 rôznych krajinách. Ako sa to podpísalo na kvalitu mäsa, si každý domyslí sám, ale negatívny dopad na životné prostredia je nespochybniteľný. K tomu ešte treba prirátať dopad všetkých aspektov vysoko intenzívnej výroby mäsa, ako sú hnojivá, pesticídy, herbicídy použité pri výrobe krmív a následne potom antibiotiká, rastové hormóny, vitamíny, liečivá použité pri samotnom výkrme. Obrovské koncentrácie zvierat spôsobujú závažné problémy produkciou amoniaku a iných plynov ako aj tuhého odpadu- výkalov. Vedeli ste, že 16-miliónové Holandsko chová 11 miliónov ošípaných ?

9.       Cena

Tak toto je pre mnohých ten najpresvedčivejší argument pre nákup v supermarkete. Pomenovať všetky dôvody, prečo sú ceny v nadnárodných reťazcoch nižšie často až o desiatky percent, by vydalo na samostatný článok. Tak iba heslovite:nemecké, dánske, francúzske mäsokombináty disponujú takými spracovateľskými kapacitami, aké v našich končinách nenájdeme. Iba takáto megafabrika dokáže vyexpedovať naraz napríklad 100 ton bravčového karé do Číny alebo stehno do Talianska. A iba takáto veľkokapacitná továreň potom potrebuje predať prebytkové anatomické časti pod cenu. A iba dostatočne veľký, napr. červeno-modrý alebo modro-žltý reťazec má primeranú absorpčnú schopnosť  takéto množstvo odobrať.

10.   Podporujme seba

Na túto tému sa toho už popísalo veľa, ale či sa nám to páči alebo nie, naozaj iba my sami môžeme  podporiť slovenského predajcu, spracovateľa,  farmáraa v konečnom dôsledku sami seba. Naozaj sem neprídu žiadni Rakúšania, Nemci,Maďari alebo nebodaj Poliaci, aby si kúpili naše výrobky. A naozaj nestačí iba skonštatovať: malo by sa s tým niečo robiť. To za nás neurobí žiaden ministerský úradník, to naozaj budeme musieť my vložiť do nákupného košíka napr. kúsok mäsa so značkou SK. 

 

Masodomov.sk