- 1 kg hovädzí močing (nožina)
- 50 g údená slanina
- 250 g čerstvé šampiňóny
- 2 ks cibuľa
- 5 ks cesnaku (nadrobno nakrájať)
- 2 dl biele suché víno
- 1 PL hustý paradajkový pretlak
- 300 g zemiaky
- 200 g smotana na šľahanie
- 1 ks chilli paprička
- 5 ks nové korenie
- 50 g maslo
- olej
- rasca
- soľ
Do hrnca dáme pár kvapiek oleja, necháme dobre rozohriať a mäso v celku dobre zatiahneme po všetkých stranách
Do výpeku pridáme nakrájanú slaninu, na mesiačiky nakrájanú cibuľu, cesnak v šupke, koreniny a restujeme na vysokej teplote do hneda.
Pridáme pretlak, ktory je potrebné tiež dobre zarestovať, b. víno, ktoré necháme z časti odparit, šampinóny - najlepšie čo najmenšie a vcelku.
Vložíme mäso, mierne podlejeme horúcim vývarom-vodou tak, aby mäso vyčnievalo, prikryjeme a vložíme vo vyhriatej rúry na 130° 4 hod. plus necháme dôjsť ešte aspon 30 minút po vypnutí.
Vytiahneme hrniec z rúry, vyberieme mäso a šampiňóny, zbytok prelejeme do sitka a prepasírujeme do dalšej nádoby. Šťavu zredukujeme varom do hustejšej konzistencie, dochutíme, odstavíme bokom a zašľaháme studené maslo