Plnená teľacia hruď

Plnená teľacia hruď
Prísady
  • 10 g hladkej múky
  • 0.6 kg teľacej hrude s kosťou
  • voda
  • 40 g oleja
  • soľ
Postup

Vykostenú, umytú a osušenú hruď nožom narežeme, urobíme otvor, naplníme ho plnkou a uzavrieme špáradlom alebo kovovou ihlicou, prípadne niťou.

Na pekáč rozložíme kosti, pridáme olej, zo všetkých strán osolenú naplnenú hruď a v horúcej rúre prudko zapečieme. Potom podlejeme horúcou vodou a za občasného prelievania vlastnou šťavou upečieme dozlatista.

Mäkkú hruď vyberieme a pokrájame na porcie. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, popražíme, zalejeme vlažnou vodou, rozmiešame a dobre povaríme.

Porciu plnenej hrude podávame na teplom tanieri podliatu horúcou šťavou.

Ako prílohu podávame varené zemiaky so zeleninovým šalátom.

Plnka:4 žemle, 1 1/2 l mlieka, 40 g masla, 1 vajce, zelená petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie, mletý muškátový orech

Žemle pokrájame na plátky, pokropíme mliekom a necháme ich nasiaknuť. V miske vymiešame do peny čerstvé maslo so žĺtkom, pridáme žemle nasiaknuté mliekom, posekanú zelenú petržlenovú vňať, všetko osolíme, okoreníme a primiešame z bielkov ušľahaný tuhý sneh a mletý muškátový oriešok.