Jahňacie stehno so zeleninou a cesnakom

Jahňacie stehno so zeleninou a cesnakom
Prísady
  • 1 kg vykostené jahňacie stehno
  • 1 kg vykostené jahňacie stehno
  • 1 kg vykostené jahňacie stehno
  • 4 strúčiky cesnaku na prešpikovanie
  • 2 eošúpané strúčiky cesnaku
  • 5 PL nakrájanej petržlenovej vňate
  • 1 čl oregana
  • 1 čl bazalky
  • 1 PL mletej červenej papriky
Postup

Marináda: 1 lyžica sójovej omáčky, 1 lyžica worcesterovej omáčky, 2 - 3 lyžičky soli, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička mletého čierneho korenia

Do pekáča: 2 tyčinky škorice, 3 klinčeky, 3 zrnká nového korenia, 4 bobkové listy, 2 veľké cibule, 2 balíčky mrazenej zeleninovej zmesi.

Všetky prísady na marinádu spolu vymiešame a natrieme na mäso, ktoré sme prešpikovali cesnakom. Necháme odležať v chladničke 24 hodín.

Na pripravené stehno poukladáme neošúpané strúčiky cesnaku, podlejeme asi 300 ml vody a necháme piecť prikryté asi 50 min. pri teplote 250° C. Potom cesnak vyberieme, ošúpeme, prelisujeme a potrieme ním vrchnú časť stehna.

Do pekáča k mäsu vložíme škoricu, klinčeky, korenie a bobkový list. Zakryjeme a ešte pečieme 50 min pri nižšej teplote (200°C). Počas pečenia mäso polievame výpekom.

Po 50 min pridáme zeleninovú zmes a cibuľu nakrájanú na kolieska. Opäť vložíme do rúry asi na 30 min, kým mäso nie je celkom mäkké. Po upečení vyberieme z pekáča zeleninu (škoricu a bobkový list odstránime).

Do šálky si odložíme asi 200 ml výpeku a zvyšok rozmixujeme spolu so zeleninou. Túto zmes v hrnci prehrejeme a na záver ochutíme petržlenovou vňaťou.

Ako prílohu podávame menšie zemiaky uvarené v šupke a potom opražené na horúcom oleji. Ochutíme ich cesnakom, oreganom, bazalkou a na záver pridáme červenú papriku.