Hovädzie na taliansky spôsob

Hovädzie na taliansky spôsob
Prísady
  • 1,5 kg hovädzí močing (nožina)
  • 100 g pancetta (angl. slanina)
  • 2 ks mrkva
  • 1/4 ks stredne veľký zeler
  • 1 ks cibuľa
  • 250 ml biele suché víno
  • 400 g lúpané paradajky v plechovke
  • 400 ml hovädzí vývar
  • 1 vetvička rozmarýn
  • 8 lístkov čerstvá šalvia
  • 4 PL máslo
  • pažítka na ozdobenie
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • olej
Postup

Rúru vyhrejeme na 160 st. Celzia.

Mäso umyjeme a nakrájame na kocky (5*5 cm). Osolíme a okoreníme.

Na panvici orestujeme slaninu, cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak (cca 3 minúty), podlejeme vínom, dôkladne miešame a redukujeme. Pridáme paradajky, premiešame, podlejeme vývarom a privedieme k varu. Prelejeme do pekáča z mäsom, prikryjeme a dáme dusiť do rúry. Dusíme, kým mäso nie je mäkké (cca 2 hodiny).

Nakoľko sa omáčka nepasíruje, ale ponechá celá aj s kúskami zeleniny a slaniny, odporúčame použiť v recepte celú vetvičku rozmarínu a nie ju trhať na lístky, ľahko tak bylinky na konci dusenia odstránite z omáčky

Podávame so zemiakovým pyré. Dozdobíme pažítkou.