Hovädzí vývar

Hovädzí vývar
Prísady
  • 20 g hovädzej pečene
  • 0.3 kg hovädzích rebier
  • 1.5 l vody
  • 100 g koreňovej zeleniny
  • 1 cibuľa
  • trochu kelu
  • cesnak
  • pór
  • zelenú papriku
  • celé čierne korenie
  • soľ
Postup

Kosti dobre umyjeme, posekáme na menšie kúsky a vložíme do studenej vody. Pridáme očistené a umyté mäso a dáme variť. Keď vývar začne vrieť, pridáme soľ, korenie a ďalej varíme na veľmi miernom ohni dve hodiny. Počas varenie sa vytvára pena, ktorú môžeme

Po hodine varu pridáme očistenú zeleninu. Z mrkvy kúsok odložíme a ten spolu s pečeňou opražíme dozlatista. Vývar tak získa výraznejšiu chuť a intenzívne sfarbenie. Počas varenie z vývaru odstraňujeme tuk, pretože dlhým varením dodáva nepríjemnú lojovitú

Hotový vývar precedíme cez jemné sitko. Mäso použijeme do polievky alebo ako hlavné jedlo s omáčkou.