- 1 kg falošná hovädzia sviečková
- 1 ks cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 3 dl vývaru
- 2 ks zemiakov
- slnečnicový olej
- 1 PL čerstvý tymián
- 2 PL kremžská horčica
- soľ
- čierne korenie
Hovädziu nepravú sviečkovú umyjeme vlažnou vodou a osušíme. Očistíme si 3 strúčiky cesnaku a rozkrojíme ich na polovicu (použijeme na prešpikovanie mäsa). 3 strúčiky prelisujeme. Cibuľu nakrájame na mesiačiky.
Z oleja, prelisovaného cesnaku, kremžskej horčice, soli, korenia a tymiánu si pripravíme marinádu.
Celý kus mäsa zvrchu mriežkovito narežeme, prešpikujeme cesnakom a ponatierame marinádou. Obložíme cibuľou, zakryjeme alobalom alebo potravinárskou fóliou a necháme v chladničke aspoň 5-6 hodín odležať, aby marináda rovnomerne ochutila celé mäso (najlepšie cez noc).
Odležané mäso dáme do pekáča, podlejeme hovädzím vývarom alebo vodou a zakryté pečieme 2 hod.
Ak už máme mäso pekne mäkké, vyberieme ho a cez jemné sitko prepasírujeme šťavu.
2 väčšie zemiaky očistíme a nastúhame na jemnom strúhadle. Následne ich vložíme do výpeku z mäsa a 5 - 10 min povaríme, aby nám šťavu z výpeku zahustili. Výpek podľa potreby dochutíme soľou a korením a prelejeme ním mäso.
Podávame so zemiakmi pečenými v šupke.