Falošná sviečková na smotane

Falošná sviečková na smotane
Prísady
  • 1 kg falošná hovädzia sviečková
  • 4-6 ks mrkva
  • 2 ks cibuľa
  • 1-2 ks stredne veľký petržlen
  • 1/2 ks väčší zeler
  • soľ
  • nové korenie
  • čierne korenie
  • 4 bobkové listy
  • 1 PL kryštáľový cukor
  • 150 ml kyslá smotana
  • 200 ml sladká smotana 30%
  • 1 čl worcestrová omáčka
  • curry korenie
  • citrón
Postup

Hovädziu nepravú sviečkovú nakrájame na plátky, ktoré zľahka opečieme z oboch strán na panvici s rozpáleným olejom.

V tlakovom hrnci speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, očistenú a na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu. Pridáme orestované plátky mäsa, posolíme, pridáme bobkový list, nové korenie, čierne korenie a curry.

Mäso so zeleninou podusíme cca 30-40 min, kým nezmäkne. Pokiaľ nepoužívame tlakový hrniec, doba dusenia sa prirodzene predĺži.

Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z hrnca. Do udusenej zeleniny vmiešame šľahačku aj kyslú smotanu a všetko spolu rozmixujeme na jemnú krémovú omáčku. Dochutíme ju trochou worcestrovej omáčky a pár kvapkami citrónovej šťavy. Plátky mäsa vložíme nazad do omáčky.

Podávame s parenou alebo zemiakovou knedľou, prípadne zemiakovými kroketami a s brusnicovým džemom.