- 1 kg falošná hovädzia sviečková
- 4-6 ks mrkva
- 2 ks cibuľa
- 1-2 ks stredne veľký petržlen
- 1/2 ks väčší zeler
- soľ
- nové korenie
- čierne korenie
- 4 bobkové listy
- 1 PL kryštáľový cukor
- 150 ml kyslá smotana
- 200 ml sladká smotana 30%
- 1 čl worcestrová omáčka
- curry korenie
- citrón
Hovädziu nepravú sviečkovú nakrájame na plátky, ktoré zľahka opečieme z oboch strán na panvici s rozpáleným olejom.
V tlakovom hrnci speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, očistenú a na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu. Pridáme orestované plátky mäsa, posolíme, pridáme bobkový list, nové korenie, čierne korenie a curry.
Mäso so zeleninou podusíme cca 30-40 min, kým nezmäkne. Pokiaľ nepoužívame tlakový hrniec, doba dusenia sa prirodzene predĺži.
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z hrnca. Do udusenej zeleniny vmiešame šľahačku aj kyslú smotanu a všetko spolu rozmixujeme na jemnú krémovú omáčku. Dochutíme ju trochou worcestrovej omáčky a pár kvapkami citrónovej šťavy. Plátky mäsa vložíme nazad do omáčky.
Podávame s parenou alebo zemiakovou knedľou, prípadne zemiakovými kroketami a s brusnicovým džemom.