Domáce oškvarky

Domáce oškvarky
Prísady
  • 2 kg obyčajnej bravčovej slaniny
Postup

Sadlo zbavené kože nakrájame na 1 až 2 cm kocky. Vložíme ich do hrnca, podlejeme vodou a škvaríme tak dlho, až zozlatne. Ak ich chceme zlatisté, nechávame ich dlhšie.

Obsah hrnca zlejeme cez husté sito a tým oddelíme oškvarky od slaniny. Sadlo nalejeme najlepšie do porcelánovej misky a necháme stuhnúť.

Môžeme ho natierať na chlieb,  využiť pri varení a pečení.

Oškvarky dôkladne vytlačíme, aby v nich nezostalo veľa slaniny.

Vylisované oškvarky rozložíme na plech, posolíme, posypeme kmínom, premiešame a necháme vychladnúť. Studené oškvarky sú chrumkavé, voňavé a veľmi dobré.