Danielie steaky s omáčkou cumberland

Danielie steaky s omáčkou cumberland
Prísady
  • 1 kg danielieho stehna
  • 1 čl soli
  • mleté čierne korenie
  • 0.5 dl oleja
  • 1 PL masla
  • 3 dl omáčky cumberland
  • 2 pomaranče
  • 1 grapefruit
  • 5 sušených sliviek
Postup

Z vykosteného, očisteného, odblaneného danielieho stehna sa nakrájajú steaky s hmotnosťou 190 g na porciu. Mäso sa zľahka naklepe, osolí, okorení, potrie olejom a nechá v chlade odležať.

Odležané mäso sa dáme piecť z obidvoch strán na grile a počas pečenia sa podľa potreby potierame olejom (prípadne na zvyšku oleja opečieme mäsko na panvici). Mäso má byť na reze ružové.

Po upečení sa pokvapkáme maslom.

Servírujeme ozdobené dielikom pomaranča, grapefruitu a varenou sušenou slivkou.

Omáčka cumberland sa podáva osobitne v omáčniku (môže sa ňou poliať steak).

Vhodná príloha: vyprážané zemiaky.

Omáčka cumberland :

350 g ríbezľového džemu, 1 dl červeného vína, 1 lyžicu horčice, štipku mletého zázvoru, pažítku, worcester, 1 pomaranč, 1 citrón

Ríbezľový džem sa prelisuje alebo dobre rozmieša, rozriedi červeným vínom, pridá sa horčica, mletý zázvor, nadrobno nakrájaná pažítka, worcester a dobre zamieša. Dochutí sa citrónovou a pomarančovou šťavou a nakoniec sa zamieša na jemné rezance nakrájaná,