Mäso a vláknina

Áno, áno, nedostatok vlákniny je to, čo by sme mäsu mohli vyčítať. Nehľadajme však  v mäse to, čo tam jednoducho nemôže byť. Vlákninu si predsa môžeme doplniť zo zdrojov, kde jej nájdeme dostatok. Žiadne mäso predsa nekonzumujeme samotné, stačí ho doplniť vhodnou prílohou, zeleninou alebo jednoducho si k mäsu zajesť napríklad celozrný chlieb.

Vláknina všeobecne

Vláknina je nestráviteľná zložka stravy, ktorá pomáha pohybu jedla tráviacou sústavou, vstrebáva vodu a čistí črevá. Navyše na seba viaže určité látky z jedla, napríklad cholesterol. Je nevyhnutná pre správnu funkciu tráviacej sústavy a jej nedostatok často vedie k zápcham, nadúvaniu a ďalším problémom spojeným s nesprávnou funkciou čriev.

Pravidelný prísun vlákniny čistí črevné steny a povzbudzuje činnosť žalúdka, čím pomáha predchádzať zápche. Okrem toho znižuje hladinu cholesterolu, bojuje proti osteoporóze a hemoroidom, znižuje riziko infarktu a mŕtvice až o tretinu. Dostatok vlákniny je aj prevenciou proti vzniku rakoviny, predovšetkým hrubého čreva a konečníka.

Druhy vlákniny
Vláknina sa delí na dva druhy: rozpustnú a nerozpustnú.
Rozpustná vláknina je známa tiež ako mäkká vláknina, má schopnosť vstrebávať vodu a je stráviteľná. Jej hlavnou úlohou je regulácia trávenia a vstrebávania sacharidov v tenkom čreve, regulácia vstrebávania tukov, viazanie žlčových kyselín, viazanie vody a tým aj zväčšenie črevného obsahu. Tým okrem iného nariedi toxické látky obsiahnuté v čreve.

Nerozpustná vláknina je označovaná ako vláknina a nie je stráviteľná. Pomáha nám k rýchlejšiemu pocitu nasýtenia, v čreve pôsobí proti zápche a problémom s ňou spojeným. Rozhýbava a čistí črevá.

Potraviny bohaté na vlákninu

  • celozrnné obilniny ako ovsené vločky, pšenica, celozrnná ryža, pohánka a proso

  • strukoviny a orechy

  • čerstvé i sušené ovocie

  • tmavá listová zelenina, kel, kapusta, brokolica, karfiol, kaleráb, zemiaky a rôzne vňate

Odporúčaná dávka
Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 30 g vlákniny. Nič nám nebráni prijať vlákniny viac, nadmerné množstvo vlákniny však môže spôsobiť nadúvanie alebo zažívacie ťažkosti. Pre predstavu:  dennú dávku pokryjete napríklad dvoma celozrnnými žemľami s paradajkami, dvoma celozrnnými krajcami chleba a dvoma jablkami so šupkou.

(Ne) vyvážená strava
Mäso, biele pečivo, koláče, mliečne výrobky a lúpané obilniny, z ktorých sa v súčasnosti skladá jedálny lístok priemerného mestského človeka, neobsahujú veľa vlákniny a tá je potom nahrádzaná rôznymi potravinovými doplnkami.

Pritom stačí tak málo.
Máte chuť na kus mäsa? Miesto knedlí z bieleho pečiva si dajte zemiaky varené v šupke.
Dáte si kúsok šunky? Čo namiesto bielej žemle skúsiť celozrnnú?
Čo skúsiť do lahodného rizota pridať trochu nelúpanej divokej ryže?
Slušnú porciu vlákniny obsahuje aj šalát zo surovej zeleniny alebo ovocia, ktorý si môžete dať na zakončenie dobrého mäsitého jedla. Ak bolo tučné, pomôže vám ho navyše stráviť.
Avšak pozor!

Priveľa potravinárskej vlákniny na seba viaže okrem odpadových aj prospešné látky a tým oberá telo napríklad o životne dôležité minerály. Pri niektorých lekármi nariadených diétach (hlavne po zápaloch) je vláknina vyslovene nebezpečná, lebo jej hrubšie čiastočky by mohli viesť k mechanickému podráždeniu stien tráviaceho traktu.