Slováci vo svetle žeravých uhlíkov

Slováci vo svetle žeravých uhlíkov

Pred nastupujúcou grilovacou sezónou uskutočnil portál masodomov.sk zaujímavý prieskum medzi svojimi zákazníkmi, fanúšikmi, ale aj širšou verejnosťou, kde sme sa formou dotazníka pýtali na návyky, chute a preferencie ľudí pri príprave, ale aj samotnom grilovaní.

 

Hoci pôvodný zámer bol najmä zistiť, aký druh mäsa a mäsových výrobkov sa bude najčastejšie vyhrievať na výslní grilovacích roštov našich zákazníkov, niektoré zistenia boli predsa len prekvapivé.

Zaujímavé sú poznatky o rôznych regionálnych rozdieloch, no ešte zaujímavejšie sú diferencie v grilovacích preferenciách medzi mužmi a ženami.

Zdá sa, že náš prieskum zboril aj niektoré mýty, o ktorých nás vytrvalo presviedčajú vo svojich akciových letákoch takmer všetky obchodné reťazce. Ten hneď prvý mýtus je , že Slováci ako náhle sa roztopí posledný sneh, vyťahujú svoje grilovacie rošty a žhavia žeravé uhlíky azda až do Vianoc. Vôbec nie! Väčšina Slovákov (44%) griluje iba párkrát za sezónu, t. j. menej ako 2x za mesiac, iba 23% sa pochválilo, že griluje často a  9% dokonca negriluje vôbec.

 

Mýtus druhý- na grilovací rošt patria predovšetkým špeciálne grilovacie (biele, neúdené ) klobásky - možno niekde v Nemecku, no určite nie na Slovensku. Podľa nášho prieskumu je práve tento druh považovaný za najväčší prepadák BBQ večierkov. Iba 3% (!) respondentov ho označili ako možného kandidáta na svoj stôl. Čo teda Slováci grilujú najčastejšie? Pre mnohých možno prekvapivo zvíťazilo kuracie mäso (20%), nasleduje bravčovinka (17%), a pozor, na peknom treťom mieste sa umiestnila nová gril star, a síce zelenina (14%). To je asi veľká rana pre všetkých výrobcov špekáčikov (13%), slanín (12%) a údených klobás (8%).

Ak by sme sa na túto otázku pozreli z pohľadu regiónov – východ je viac špekáčikovo - slaninový a výraznejšie sú tu zastúpené napríklad aj údené klobásy, zatiaľ čo západ (BA,TT,TN) si pochutnáva najmä na kuracine, zelenine, špekáčikoch, ale aj na rybách, na ktoré si východniari takmer ani nespomenuli. Ak už niekto označil biele klobásky, bol väčšinou práve z tohto regiónu. Stredoslováci sú niekde medzi západom a východom. A ako je to z pohľadu rodovej príslušnosti ? U mužov sa viac ohrejú špekáčiky, slaniny a bravčovina, u žien víťazí kuracina, zelenina a na treťom mieste špekáčiky. Práve spomedzi žien sa našlo aj niekoľko fanúšičiek bielych klobások.

Ďalšie zistenie, avšak vôbec nie prekvapivé, je, že až 43% ( ! ) Slovákov vôbec nedôveruje tzv. napácovaným mäsám (v marinádach). Niet sa čo čudovať, veď supermarkety tak vytrvalo a usilovne marinujú všetko, čo je po záruke, až sa im skutočne podarilo presvedčiť nás, že takéto mäso na Slovensku radšej nekupujeme a v tomto prípade je takmer bezpredmetné, aká veľká zľava pri ňom svieti.

 

Zaujímavé sú aj preferencie v oblasti príchutí. Možno to niekoho prekvapí, možno niekoho nie, ale pomerne s prehľadom dobehol do cieľa ako prvý - ničiteľ dobrého dychu –cesnak.(22%), za ním pikantná príchuť (19%), ktorej na krk dýchajú zase svojím sviežim dychom bylinky (17%).

Avšak mäsko či zelenina predsa len nejakú príchuť musia mať, pretože až 35% respondentov označilo za neprijateľnú práve nevýraznú, neutrálnu príchuť. Z chutí je najmenej obľúbená syrová (17%) a chilli (13%).

V otázke príchutí stojí za pozornosť rozdiel medzi mužmi a ženami. Ženy preferujú skôr bylinky, a ak niekto označil, že obľubuje chilli, bol to takmer vždy muž.

 

Kto je u vás hlavný grilmajster ? Pri tejto otázke je víťazstvo mužov zdrvujúce (49%). Vyzerá to tak, že v mužoch sa pri pohľade na oheň prebúdzajú pradávne pudy zakódované hlboko v ich DNA, a tak práve oni častejšie zvierajú v rukách grilovacie klieštiky, pinzety, hrabličky a fúkajú do rozpálených uhlíkov. Ženy už potom len udržujú oheň, kým muži lovia z chladničiek pivo.

 

 

V poslednej otázke sme dali našim respondentom priestor na vyjadrenie ľubovoľného názoru alebo požiadavky, či čohokoľvek, čo im napadá v súvislosti s grilovaním. Okrem niekoľkých zaujímavých rád, tipov a receptov dominovali odpovede, ktoré nám rôznou formou a slovníkom odkazovali, že zákazníci by radi kupovali kvalitné, klasické, tradičné a slovenské špekáčiky, ktoré sa akosi vytratili z pultov obchodov a že je už možno čas aj u nás začať sa zaoberať špeciálnymi úpravami mias, vyzrievaním mäsa a podobne. Celkovo bol z týchto odpovedí cítiť „hlad“ po kvalite a gurmánstve.

 

Takže ako vlastne vyzerá priemerný Slovák za grilovacím roštom ? Vlastní gril na drevené uhlie a vyťahuje ho tak 1 až dvakrát do mesiaca. Na rošt si poukladá kuracinu, bravčovinu, pár špekáčikov a trochu zeleniny. Mäso si pripravil sám, rozhodne nekúpil nič dopredu namarinované. Koreniny si tiež pripraví sám, možno použije aj nejakú koreninovú zmes. Chuť bude prevládať cesnaková, bylinková a dospelí si to spestria o pikantnú, nie však chilli.

A čím to všetko zapije ? To možno tušíme, ale presne by to mohol zistiť až ďalší dotazník, ale to už necháme na kolegov od nápojov.

 

Dotazník nájdete tu: http://goo.gl/N6qP0m